Ik loop regelmatig door Amsterdam. Zoekend naar alles wat mijn aandacht trekt. Meestal valt mijn oog op mensen. Door een houding die ze hebben, door iets waar ze mee bezig zijn of door hoe ze eruit zien. Soms zie ik een mooie muur of andere achtergrond, of mooi licht. Dan wacht ik tot er mensen voorlangs lopen, of tot het mooie licht op hen valt.

De ene keer valleen mij meer mensen en dingen op dan de andere keer. Bovenstaande foto nam ik bij het Max Euweplein. Deze dame zag ik voor het eerst lopen op het Kleine Gartmanplantsoen. Ze viel mij op door haar verschijning. Lange zwartleren jas, rode paraplu en elegante houding. Er bleek een groep mensen bij haar te horen. Ze gidste deze groep door Amsterdam, af en toe wat vertellend. De paraplu wordt door gidsen vaak gebruikt om zichzelf beter zichtbaar te maken.

Ik maakte een aantal foto’s maar was niet tevreden, er zat wat meer in, dacht ik. Meestal krijg ik maar één kans met straatfotografie, maar nu had ik de mogelijkheid nog wat foto’s te maken. Ik stak de weg over met de bedoeling  de dame van de overkant van de straat te fotograferen. Maar de groep stak ook over. De gids viel nog steeds op maar de achtergrond was veel te druk.

Maar toen liepen ze naar het Max Euweplein. Ik kom daar wel vaker en weet dat er in de passage ernaartoe mooi licht is. Daar maakte ik twee foto’s. Ik hoopte meteen dat hier een goede bij zou zitten.

Toen nog even door. Nog twee foto’s. Misschien bij de open deur van de bakkerij, waar de paraplu mooi af zou steken. Of op de brug naar het Vondelpark, waar ze wat ging vertellen.

Toen ik de foto’s thuis zag, was het al snel duidelijk welke het moest worden. Ik voelde mij wel een beetje een stalker, al was het slechts voor vijf minuten. Maar ik was blij met die ene foto. Sfeervol, vond ik, door het mooie licht en de elegante dame.

Ik bleek niet de enige te zijn. Ik gebruikte al enige tijd de hashtag ‘stadinbeeld’, op instagram, om met een wedstrijd van het Gemeentemuseum Den Haag mee te doen. Ik had eigenlijk niet meer in de gaten dat ik meedeed omdat ik een rijtje hashtags altijd kopieerde van de ene foto naar de andere. Maar tot mijn verassing kreeg ik opeens bericht dat mijn foto uitgekozen was om, samen met die van negen andere winnaars, uitgeprint en opgehangen te worden in het museum. Erg leuk.

Nog te zien tot 5 november in Gemeentemuseum Den Haag bij deze expositie.

Deze foto is te koop in mijn ‘Werk aan de muur winkel’