Portretten voor nabestaanden

Op het ogenblik ben ik bezig met een project waarbij ik de rouw van nabestaanden in woord en beeld probeer te vangen. ‘Portretten van Rouw’ heet dit project. Ik heb gesprekken met mensen die iemand of iets verloren zijn en een groot gevoel van rouw ervaren. Voor het overgrote deel zijn dat mensen wiens partner is overleden. 

Ieder verhaal is anders en de dood kan snel of langzaam komen. Je wordt erdoor verrast, of je weet wat er staat te gebeuren. Een aangekondigde dood is een raar iets. Iedereen weet dat hij/zij uiteindelijk dood gaat, maar het is toch anders als je iets van de termijn weet waarop dat gaat gebeuren. Dan verandert het van een concept in een waarheid.

Mijn vriendin Marieke kreeg ongeveer een jaar voordat ze overleed te horen dat ze ongeneeslijk ziek was. Maar er was geen einddatum, geen prognose van tijd. Als de medicijnen zouden aanslaan, dan zou ze nog een flinke tijd voor zich hebben. Helaas bleek dat niet zo te zijn. Het werd een jaar.

Gek genoeg heb ik tijdens dat jaar nooit gedacht: “Ik moet een portret van Marieke maken, voor het te laat is.” Dat ik toch een paar portretten van haar heb, is toeval. Ik had een opdracht om een aantal portretten van iemand te maken en ik wilde daaraan voorafgaand thuis wat lichtsituaties uitproberen. Ik vroeg Marieke of ze even model wilde staan hiervoor. Dat wilde ze en daarom heb ik portretten van haar waar ik nu heel blij mee ben.

Daarnaast heb ik een paar jaar geleden een portret van iemand gemaakt, die het jaar daarna plotseling overleed. De nabestaanden waren heel blij met de foto die toen gemaakt is. Maar het was geen foto die speciaal voor de nabestaanden werd gemaakt. Het was toeval dat ik een paar mensen zocht om een portret van te maken en dat hij bij die mensen was.

Vorig jaar werd mijn beste vriend ernstig ziek. En hij wist dat hij dood zou gaan. Ondanks dat ik altijd goed met hem kon praten, vond ik het toch lastig om op een gegeven moment aan te bieden om wat foto’s van hem te maken. Het was lastig, omdat we allebei wisten waarom die foto’s genomen zouden worden. Maar achteraf, nu hij overleden is, ben ik heel blij dat ik de foto’s gemaakt heb. Dit was het meest waardevolle wat ik voor hem, en vooral zijn gezin, kon doen.
(Het portret van hem staat hier )

Lijkt het jou ook waardevol om mooie foto’s van een geliefd iemand als blijvende herinnering te hebben? Dan zou ik deze foto’s graag voor je willen maken.

Misschien heb je er nooit aan gedacht om een mooi portret te laten maken, of misschien voel je een drempel om een fotograaf over de vloer te krijgen in moeilijke omstandigheden. Maar weet dat het kan en dat ik weet hoe het is, leven met de wetenschap dat iemand niet meer lang te leven heeft.

Als je een afspraak wilt maken of vragen hebt, dan kan dat via de mail.

 

De kosten zijn € 175,-  (Je krijgt 2 digitale foto’s).
Wil je extra foto’s kiezen uit mijn selectie, dan betaal je daar € 15,- per stuk voor).

Dit is exclusief reiskosten van € 0,30/km
(Noord-Holland boven het Noordzeekanaal geen reiskosten).

 

(De foto’s op deze pagina zijn de foto’s die ik van Marieke gemaakt heb).