Je verwacht het waarschijnlijk niet van mij maar ik liep vanmiddag rond in een bruidskleding zaak in het centrum van Alkmaar. Van te voren vroeg ik mij af of ik daar wel naar binnen mocht want in mijn gedachten zie ik toch een besloten winkel voor bruiden in spé, al of niet met moeders, schoonmoeders en vriendinnen. Mannen niet gewenst. Maar ik liep zo naar binnen en kreeg zelfs koffie.

Dus de vraag is misschien waarom ik daar naar binnen wil. Want inderdaad, ik wil het zelf. Sterker nog, dit bezoek is onderdeel van een plan dat ik heb voor 2015. Ik ben in de winkel om een aanstaande bruid te fotograferen. Het pand aan de Oudegracht alleen al is mooi. De hele winkel hangt vol met bruidsjurken natuurlijk en is daardoor mooi fris en wit en helder. Het eerste wat ik zie is een sticker met daarop een pictogram dat aanduidt dat het verboden is te fotograferen. Voor de zekerheid toch maar even vragen. Fotograferen is geen probleem omdat de jurk al gekocht is. Het blijkt dat er mensen jurken komen fotograferen om later ergens anders na te (laten) maken, vandaar het pictogram.

De bruid is net bezig haar jurk aan te trekken. Als ze te voorschijn komt ga ik aan het werk. Foto’s maken van haar terwijl ze went aan haar jurk. Ze draait voor de spiegel om te bepalen of ze nog steeds tevreden is met haar keus. Bespreekt met haar moeder welke schoenen ze zal gaan dragen. Met drie klemmen wordt de jurk dicht- en op z’n plek gehouden, grappige details die de bruid zelf niet kan zien.

Als ik tevreden ben over de gemaakte foto’s ga ik er weer vandoor. Het is toch een moeder-dochter moment waar ik hier getuige van ben en dat wil ik niet te lang verstoren.

Het was leuk en met meer energie loop ik weer naar buiten. Het voelt goed om iets dat ik een tijdje terug al bedacht heb nu te kunnen gaan uitvoeren. Vandaag is pas het begin en af en toe zal ik jullie een klein inkijkje gunnen in dit proces maar niet meer dan een tipje van de sluier.

 

Hoe het de bruidegom verging met het passen van zijn pak lees je hier

Hoe Deborah en Frank in ondertrouw gingen lees je hier

Hoe Deborah en Frank een kijkje namen op de trouwlocatie lees je hier