Een paar weken terug zag ik op Facebook een foto voorbijkomen, gemaakt door Marieke van Dam. Onderwerp op de foto is haar vriend Frank. Hij staat op een skateboard en goed ook, voorzover ik dat als leek kan beoordelen. Ik vond het een mooi beeld. Ik begreep dat het twintig jaar geleden was dat Frank op z’n board stond. Ik moet dan meteen denken aan houtwurm. Hoe lang blijft zo’n skateboard goed? Ga je er bij de eerste sprong finaal doorheen? Maar dat vertelde het verhaal niet.

De foto die ’s avonds genomen was, bleef in mijn hoofd zitten. Ik besloot Frank te contacten om hem te vragen of hij zin had in een fotoshoot. Hij en zijn skateboard, ’s avonds in Amsterdam. Hij was meteen vóór. Gisteravond was het zover. Om half zeven zat ik in de trein. We hadden om half negen afgesproken maar in de NS app stond iets over werkzaamheden aan het spoor. Aangezien ik niet te laat wil komen dus maar een trein eerder genomen dan ik van plan was. Geen enkel oponthoud gehad. Nou ja, nu had ik wat tijd om rond te kijken op de locatie. Ik huurde een OV-fiets en reed naar het museumplein. Ik ben gek op het museumplein. Er is altijd wat te doen, er zijn altijd mensen, er zijn mooie gebouwen en er blijkt ook mooi licht te zijn.

Om half negen kwamen Frank en Marieke aanlopen. Marieke ken ik al een paar jaar, met haar heb ik al een paar fotoshoots en een filmpje achter de rug. Frank heb ik tot nu toe een keer een hand gegeven toen ik een afspraak met Marieke had. Na een kort gesprekje gaan we aan de slag. Terwijl Frank heen en weer rijdt op z’n skateboard is even verderop een bokstraining aan de gang. Het was nu droog maar het Stedelijk Museum heeft zo’n enorme overkapping dat je daar prima droog kan vertoeven, mocht het wel vies weer zijn. Goeie plek voor een buitentraining dus.

Het duurde even voor ik de scherpte te pakken had. Een hele uitdaging bij weinig licht en een bewegend onderwerp. Maar het ging steeds beter. Het van Gogh is van binnen mooi (denk ik, ik ben niet zo goed met rijen mensen) maar van buiten mag het er ook zijn. Doordat de gevel van de nieuwe ingang aangelicht wordt met lampen die in de grond zitten, produceerde Frank geweldige schaduwen als hij daar langs reed. Vorige week liep ik hier overdag langs en toen hoopte ik een beetje dat het er zo uit zou zien vanavond en dat pakte goed uit. Dit was ook de reden dat we hier afspraken.

We doen nog een paar locaties in de buurt aan en om even na tienen is het mooi geweest. Tijd om weer naar huis te gaan. Een leuke manier om een avond te besteden met een paar aardige foto’s als resultaat. Zie de fotogallerij hieronder. Als je op de foto klikt dan opent zich een nieuw venster waarin de foto’s wat groter te zien zijn.

Wil je zelf onderwerp zijn van een reportage?  Neem contact met mij op!