Eigenlijk zet ik voor het eerst mijn plannen op papier. Virtueel papier, dat wel. Ik kijk meestal naar wat er op mijn pad komt maar nu kijk ik naar welk pad ik in wil slaan. Welke kant wil ik op in 2015. Het blijft lastig want ik vind veel leuk op fotografisch gebied. Maar centraal staat toch de mens. Ook al maak ik veel foto’s in de tuin, gewoon voor de lol, over het algemeen vind ik foto’s interessanter als er een menselijk element in te zien is. Pure portretfotografie om een mooie of intrigerende blik te vangen. Straatfotografie waarbij een schaduw of achterhoofd soms al genoeg is om het menselijke element te vertegenwoordigen. Reportages om sprekende momenten vast te leggen van mensen op, voor hun, bijzondere dagen.

Maar het is niet genoeg. Veel fotografen kunnen dit, veel foto’s zijn inwisselbaar. Daar denk ik over. Wat maakt mij anders. Ik hou van strakke, grafische lijnen en vlakken maar ik zie het nog niet vaak in mijn foto’s. Daar ga ik aan werken. Ik wil, naast gewone portretten, sterkere beelden neerzetten van mensen. Meer durven vragen van mensen. Zoals bij de bovenstaande foto van Patty Golsteijn, gemaakt tijdens een fotoshoot vorig jaar. Alleen bedacht ik deze pose niet zelf maar deed zij dat. Dit beeld haalde de selectie niet omdat het niet paste in het concept van de fotoshoot maar ik vind het een krachtig beeld dat, achteraf gezien, uitdrukking geeft aan mijn plannen voor 2015: mij onderscheiden door mij te durven onderscheiden.

Ik heb een fotoreportage in gedachten waar ik gedichten wil schrijven bij de beelden. Ik wil interviews filmen met andere creatieven. Ik wil fotografie en vormgeving combineren. Ik wil mooie sprankelende video’s maken voor websites van eenmansvrouwsbedrijven. Ik wil wat vaker hulp vragen.

Nou, dit dus en meer. Ik ga mijn best doen om het in 2015 te durven.