Om een uur of vier loop ik café ’t Halve Maatje binnen aan de Rotterdamse Kleiweg. Michèle verwelkomt mij met de een ‘je ziet er heel anders uit dan op de foto’, daarbij laat ze in het midden of dat goed of slecht voor de werkelijkheid uitpakt. Ik ken Michèle via Facebook. Een aantal jaren terug bedacht zij het project ‘100 dagen Passie, Poet en Plezier’. De leden van die Facebookgroep deelden daar hun wederwaardigheden op die drie gebieden. Ik besloot iedere dag een portret te maken van iemand met wie ik die dag te maken had. Het werden er uiteindelijk ruim vijftig.

Nu ben ik hier met een andere reden. Ik wil voor mijn online magazine ‘EvenBEELD’ Michèle bij een paar van haar projecten volgen. En vandaag presenteert zij haar talkshow You&Mies. Er zijn wel raakvlakken met mijn magazine. Zij nodigt mensen uit haar netwerk uit om hier te komen praten als ze vindt dat ze iets interessants te vertellen hebben. Het gaat niet om marketing voor bedrijven maar om menselijke verhalen. Zulke verhalen zoek ik ook.

Ik ben benieuwd hoe dat er in de praktijk uitziet. De talkshow begint om acht uur maar omdat ik Michèle wil volgen ben ik er vroeg. Het café wordt omgebouwd tot een huiskamertheatertje. Peter zorgt voor het geluid en heeft een bus vol apparatuur mee. Mengpaneel, microfoons en alles wat nodig is voor knap geluid wordt uitgepakt en geïnstalleerd. Ondertussen is ook Johan binnengekomen. Hij is de floormanager al heeft hij het liever over ‘floorkanjer’ omdat hij manager geen leuk woord vindt. Nou, prima, Floorkanjer it is.

Henk, de eigenaar van het café staat in de keuken een stamppotje te bereiden. De ‘crew’, waar ik vandaag ook bijhoor, wordt rond zes uur voorzien van een lekker bord eten. En iedereen die mee wil eten kan dat doen tegen een kleine vergoeding. Ik kan het aanraden.

Om een uur of zeven zijn er al twee van de gasten binnen. Zij eten ook mee. Cameraman/journalist (kortweg camjo) Tenny Tenzer, wat een prachtige jongensboekennaam overigens, is in bespreking met Michèle, Johan en één van de gasten over wat wel en niet in de uitzending van Open Rotterdam’ mag. Er is Michèle veel aan gelegen dat de talkshow ook echt de veiligheid biedt van een huiskamer. De gasten moeten vrijuit kunnen praten zonder dat ze niet voor publiciteit bedoelde uitspraken in de media terugvinden.

Tegen achten zit de zaak aardig vol. Michèle gaat beginnen. De gasten zijn achtereenvolgens Caroline de Jager, Priscilla Smith en Wilco Berenschot. Caroline vertelt over de Pop-Up concepten die zij ontwikkelt om de leegstand van bestaande panden te bestrijden. Priscilla verliet een aantal jaren geleden de Jehovah’s Getuigen en vertelt over de gevolgen die deze keuze voor haar had en heeft. Wilco is wijkagent en heeft zo zijn eigen manier om met de wijkbewoners in contact te komen. Bijvoorbeeld door zijn pop-up politiebureau en door tussen de middag bij een huis aan te bellen en te vragen of hij daar zijn broodje op mag eten. Het was allemaal zeer onderhoudend en ontspannen. Wilco had Michèle niet eens nodig om vragen te stellen. Hij ging op Michèle’s plek zitten en stak van wal. Hij moest alleen maar een beetje afgeremd worden af en toe.

Caroline komt mij erg bekend voor. Alleen heb ik geen idee hoe ik haar zou kunnen kennen. Maar om nou in een café te gaan vragen: ‘Zeg, ken ik jou niet ergens van?’, lijkt mij niet zo’n goed idee 😉 En ik ben natuurlijk druk met fotograferen.

In de pauze spelen Peter Barnouw (geluidsman en muzikant) samen met zangeres Marjolein Vlasblom een akoustische sessie. Lekkere muziek. Tussen de pauze en de derde gast draagt Falkona Rexhepi een gedicht voor.

Al met al heb ik een leuke middag en avond gehad. De productie van EvenBEELD 3 is bij deze weer gestart. Ik heb al een paar onderwerpen voor fotoreportages in gedachten en ideeën voor artikelen. Ik kreeg van wijkagent Wilco de uitnodiging om eens een uurtje met hem mee te lopen. Misschien ga ik dus wel een artikel aan hem wijden, deze of volgende keer. Lijkt me leuk!

Foto’s hieronder.