Sta stil bij verandering.

In het voorjaar van 2016 stortte ik mij op een eigen project. Ik stelde mij tot doel om een aantal mensen te fotograferen die kwetsbaar op de foto wilden. Dit kwam voort uit eigen ervaringen met verdriet en rouw. Maar ook de Facebookcultuur van positiviteit en alleen maar successen delen, speelde daar een rol in. Er is natuurlijk niet alleen maar positiviteit en succes. Maar mensen zijn terughoudend in het delen van de lastige dingen in het leven. En te begrijpen waarschijnlijk. Maar ik hou er wel van als ik wat meer te weten kom over iemand waarmee ik te maken heb. Dus ik doe dat wel, de dingen laten zien waarmee ik worstel.

Ik wilde kijken of er meer mensen waren die zich wilden laten zien, niet in tekst (zoals ik doe) maar in beeld. Op een foto. Ruim dertig mensen meldden zich aan en ik sprak met ieder van hen. In de gesprekken werd duidelijk dat kwetsbaarheid vele gezichten heeft. Kwetsbaarheid kan lichamelijk zijn, in je hoofd zitten, ervoor zorgen dat je niet verder komt of je juist motiveren tot handelen. Een quote uit één van de gesprekken: ‘Als het kwetsbaar voelt, is dat voor mij een teken dat ik iets goeds te pakken heb’. 

Er waren verrassend veel mensen die een burn-out achter de rug hadden, waardoor ze anders in het leven waren komen te staan. Van hard werken en je onoverwinnelijk voelen, naar thuis zitten en kwetsbaar zijn. Dat is een hele stap. Maar het zorgde er wel voor dat ze een andere kijk op het leven kregen. Dat ze veranderingen aanbrachten om niet weer in dezelfde valkuil te stappen. Ze kwamen tot de ontdekking dat er meer is dan hard werken.

Een aantal mensen vertelden mij dat de fotoshoot voor hen net op een goed moment kwam. Dat ze op het punt stonden een bepaalde periode af te sluiten. Of dat net gedaan hadden. Dat het tijd werd voor verandering. Ze vonden het mooi om dat punt te markeren met een foto van zichzelf op dit moment in hun leven. 

En die gesprekken over verandering inspireerden mij ertoe om meer van dergelijke foto’s te gaan maken, meer van zulke gesprekken te hebben. Ik praat met je over verandering, we bedenken wat voor foto(s) we bij dat verhaal kunnen maken, en dan maken we de foto. Ingewikkelder dan dat is het niet.

Nou ja, misschien een beetje ingewikkelder. Want ik maak ook reportages met dit thema. Voor een ander project fotografeerde ik Julia. Ze verandert van een gewone jonge vrouw op straat naar een zelfverzekerde danseres op het podium. Dat proces heb ik vastgelegd in een reportage. Dus ook dat kan, een reportage. Een dag, een week, af en toe, alles is mogelijk.

Ok, nog iets ingewikkelder. Ik fotografeer ook trouwerijen. Ik fotografeer de dag zoals die zich voltrekt. Een reportage vol bijzondere, onverwachte, ontroerende en mooie momenten. Puur en zonder geposeer. Want hoe je het ook wendt of keert, een trouwerij is een flinke verandering in je leven.

Oh ja, ik fotografeer vooral in zwart-wit (al zijn er soms foto’s die vragen om kleur).

Ronald.

Ronald de Jong Fotografie.