Gegevens:
Ronald de Jong
Kanaaldijk 53
1832 AC  Koedijk

ronald@ronalddejongfotografie.nl
06 428 195 85

Leeftijd 53 (30-05-1962)

Opleiding:
– Lagere school
– HAVO
– Grafische MTS

Gewerkt bij:
Na een paar kortere dienstverbanden ruim 20 jaar gewerkt bij drukkerij/ontwerpstudio Dékavé in Alkmaar. Met een onderbreking van twee jaar waarin ik onder andere een lange fietsreis heb gemaakt door de VS.

Fotografie opleiding:
– Frank Doorhof (workshop)
– Frits de Beer (workshop)
– Hans Reitzema (cursus)
– Kelby One (online trainingen)
– Creative Live (online trainingen)
– Zelfstudie

Eigenlijk heb ik nooit geweten wat ik wilde worden. Ik ben in de grafische wereld terecht gekomen toen ik merkte dat de HTS-opleiding die ik volgde niets voor mij was. Na twee maanden stopte ik met die school en kon ik nog op de grafische school aansluiten dat jaar. Dat heeft de richting van mijn carrière bepaald. Op die Grafische MTS leerde ik meer over de creatieve kant van de wereld maar ik had geen idee dat ik daar zelf ook aan kon bijdragen. Bij de drukkerij, waar ik jaren op de afdeling ‘afwerking’ werkte, kreeg ik de kans DTP werk te gaan doen. In de jaren daarna heb ik mij daarin ontwikkeld en ben ik steeds creatievere dingen gaan maken. Daarnaast groeide mijn interesse voor fotografie.

Als DTP-er kwam ik in aanraking met enorme hoeveelheden foto’s. Veel matig tot slecht, een beperkt aantal heel goed. Ik ben mij gaan verdiepen in de vraag hoe het komt dat ik de ene foto goed vind en de andere niet. Daardoor ben ik ook zelf steeds serieuzer gaan fotograferen en langzamerhand kreeg het mij in zijn greep. Dat was in 2007.

Sindsdien heb ik ontelbare internetfilmpjes gezien, diverse workshops gevolgd en heel veel gefotografeerd. Ik kan wel zeggen dat ik fotograferen ondertussen als een levensbehoefte zie. Ik heb altijd een camera bij mij en, ook zonder camera, kijk ik altijd om mij heen, op zoek naar de beste plek en het mooiste licht voor een foto.

In 2011 was de crisis in volle gang en de grafische wereld kreeg flinke klappen. Het bedrijf waar ik werkte verloor grote klanten, waaronder Yamaha Motor Europe. Ik maakte diverse catalogi voor Yamaha en daar was ik ongeveer zeven maanden per jaar mee bezig. Doordat zij wegvielen was er te weinig werk om iedereen aan te kunnen houden. Er werden vier mensen ontslagen, waaronder ik.

Ik besloot meteen verder te gaan als fotograaf. Met behulp van het UWV begon ik als ZZP-er. Langzaamaan kreeg ik wat meer klanten maar het was niet de beste tijd om een bedrijf te beginnen.

De laatste twee jaren zijn heel anders verlopen dan ik voor ogen had. Begin 2014 bleek mijn vrouw ernstig ziek te zijn. Van fotograaf werd ik vooral mantelzorger. Eind april 2015 overleed mijn vrouw. Nu, bijna acht maanden later, is het gemis en verdriet nog steeds groot. Maar ik hou mij staande en wil weer meer werk. Het is prettig om mijn geest regelmatig te richten op creatieve dingen.

Daarom heb ik de laatste vier maanden gewerkt aan het tweede nummer van mijn online magazine ‘EvenBEELD’. Naast een goede manier om bezig te blijven in moeilijke tijden, laat het ook zien waar ik sta als fotograaf. Wat ik doe en wat ik kan. En daar hoop ik mee verder te gaan. Mooie dingen maken voor mooie klanten en voor mijzelf. Dat is wat ik het liefste doe.

Ik schrijf deze sollicitatie omdat het mij prettig lijkt om een aantal vaste opdrachtgevers te vinden. Ook al kunnen er geen uren gegarandeerd worden. En de omschrijving valt aardig in mijn straatje. Portretfoto’s maken en af en toe wat anders, zoals architectuur. Ik zal eerlijk zeggen dat ik niet veel architectuurfoto’s maak maar ik kan het wel. Hieronder vindt u een aantal foto’s waarin architectuur een rol speelt. Het is een fotoserie die ik gemaakt heb van een vakantieappartement in Groningen. De foto’s worden door de klant gebruikt voor diverse verhuurwebsites.

Bovenaan de pagina ziet u een aantal portretten om u een indruk te geven wat van wat ik maak.

In de linkerkolom staan mijn gegevens en opleiding. In de rechterkolom staan linkjes naar andere pagina’s op mijn website, waar meer portretten te vinden zijn.

Mocht u nog vragen hebben dan zal ik die graag beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Ronald de Jong